Nevidljivi čovek - uskoro stvarnost?

Današnja deca mogla bi jednog dana da se kreću gradom kao Spajdermen

Ono što je danas moguće jedino u filmovima naučne fantastike, za tridesetak narednih godina moglo bi postati stvarnost. Plašt nevidljivosti, rendgenski vid, dlanovi kao prevodioci, "spajdermeni", lični svemirski brod...

...samo su neki od izuma koji će kroz tri decenije biti deo svakodnevice, tvrde naučnici.

Istraživači koje je anketirao časopis "Nju sajentist" (New Scientist) predviđaju da će naprave za rentgenski vid omogućiti da gledamo kroz zidove (i odeću?), zahvaljujući ultrazvuku i radio talasima. Plašt nevidljivosti moći ćemo da kupujemo u prodavnicama. Naučnici rade na materijalima koji mogu da prevare ljudsko oko tako što "savijaju" svetlost i druga elektromagnetska zračenja i postaju nevidljivi za posmatrača. Teoretski je već duže vreme poznato kakve bi karakteristike trebalo da ima "nevidljivi" materijal, ali je do sada bilo nepraktično koristiti bilo šta od postojećih materijala. Na pragu rešenja su naučnici sa Berklija koji su stvorili tzv. metamaterijal, veštački materijal s negativnim refrakcijskim indeksom svetlosti.

Isceliteljski dlanovi?

Takođe bi se materijali koji imitiraju gušterova stopala mogli koristiti za rukavice, čizme i odeću, što bi omogućilo ljudima da se kao pauk zalepe za zid i penju poput Spajdermena. Naučnici veruju da će se u narednih 30 godina razviti i "dlanovni prevodilac" koji bi omogućio automatsku komunikaciju između sagovornika dvaju različitih jezika.


Odmor i relaksacija 2020?Dlan-prevodilac bi mogao da se usavrši na tehnologiji koju američki vojnici trenutno koriste u Iraku, a koja prepoznaje uobičajene jezičke formulacije i prevodi ih s arapskog na engleski. Među budućim revolucionarnim izumima je i dlanovni uređaj za lečenje, poput onog koji koriste doktori u Zvezdanim stazama. Istraživači veruju da su na putu da razviju uređaj koji će moći da otkrije unutrašnja krvarenja i pomogne pri isceljenju.

Džet-pek iz prodavnice

Za 30-ak godina široko dostupan će postati i džet pak (jet pack), uređaj koji će čovek nositi na leđima poput ranca i zahvaljujući kome će moći da leti. Kažu da bi džet pak trebalo da postane deo svakodnevne upotrebe i dostupan svima. Očekuje se da će biti razvijena i naprava koja će energijom ljudskog tela puniti iPode, mobilne telefone i slične spravice. Na listi izuma koji bi se mogli pojaviti u sledeće tri decenije nalazi se i lični svemirski "brodić" koji će moći da se kupi u prodavnici poput današnjeg auto-salona. Ljubitelji morskih dubina moći će da rone bez boca, pomoću veštačkih škrga. Kada se danas prisetimo gde su pre 30 godina bili mobilni telefoni i kako su radili kompjuteri, sve ovo zvuči i te kako moguće.

sb

Izvor: Deutsche Welle

objavljeno: januar, 2009.