Sa napredovanjem tehnologije roboti sve više liče na ljude

Asimo, RobotRoboti su nekada davno imali ograničene mogućnosti, i to samo u mašti pisaca romana naučne fantastike. Danas, oni postaju standardni uređaji u kancelarijama, školama i kućama i imaju moć da promene ljudske živote, pa čak i da vas nasmeju.

Mnoštvo modernih robota i robotizovanih uređaja nedavno je predstavljeno na izložbama u Tokiju, Los Anđelesu i drugim gradovima. Neki imaju praktičnu primenu. Mnogi su igračke. Nekolicina ima ljudskemanire i sposobnosti. Najnoviji proizvod Honde, koji igra, a čak i trči.

 

Možda više volite elegantnog elektronskog partnera za igru, ili nekoga sa mozgom. Da, to Ajnštajn igra. Neki roboti služe za obučavanje, kao npr. ovaj na kome budući zubari vežbaju popravke i bušenje zuba.

Robot – lekar, BERI, već pomaže doktoru Aleksu Gendasu da nadgleda svoje pacijente u bolnici Sinaj u Baltimoru. Rodni Bruks se bavi robotikom na Tehnološkom institutu Masačusets.

«Bejbi-bumeri ulaze u 60-te godine i biće nam potrebni roboti da im pomognemo da ostanu u svojim domovima i da nastave sa normalnim životom kada ostare,» objašnjava on.

Kori Kid je napravio robota Autumn koji pomaže ljudima da smršaju.

«Autumn je kao trener koji vam govori koliko jedete i vežbate,» kaže on.

«Ubacila sam podatke o sebi i odmah sam dobila povratnu informaciju koja mi je pomogla da promenim svoje navike u ishrani i vežbanju.»

Stručnjaci kažu da se industrija robota ubrzano razvija. I dok neki imaju praktičniju primenu od drugih, Bruks smatra da će sa napredovanjem tehnologije, roboti sve više ličiti na ljude.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: februar, 2008.