Qualcomm dobio dozvolu za testiranje tehnologije samoupravljivih vozila

Kompanija Qualcomm već neko vreme testira sopstvenu tehnologiju za autonomna vozila, a uskoro će moći da je testira i na ulicama i putevima u okviru Kalifornije.

Naime, Kancelarija za motorna vozila izdala je početkom meseca ovoj kompaniji dozvolu za testiranje jednog vozila, dok će dozvolu za upravljanje njim dobiti tri vozača. Qualcomm je u septembru predstavio 9150 C-V2X čip, koji će omogućavati komunikaciju vozila sa saobraćajnom signalizacijom na putu, te su iz kompanije poručili da su njihovi stručnjaci posvećeni razvijanju tehnologije sigurnih i povezanih vozila. Tako već nekoliko godina učestvuju u ekosistemu Vehicle-to-Everything (V2X), a počeli su sa svojim IEEE 802.11p proizvodima, uključujući i QCA6584AU, da bi sada došli do C-V2X 9150 čipseta. Tako je C-V2X odgovoran za povezivanje vozila sa svim stvarima koje ga okružuju, uključujući i druga vozila (V2V), pešake (V2P), putnu infrastrukturu (V2I), te celokupnu mrežu (V2N).

Čip 9150 C-V2X se već neko vreme testira na nekim vozilima iz kompanije Ford, a na putevima u San Dijegu, gde je i smešteno sedište kompanije Qualcomm. Osim u San Dijegu i Kaliforniji, kompanija planira da testira svoj proizvod i u Mičigenu, te izvan Sjedinjenih Američkih Država – u Nemačkoj, Italiji, Japanu i Kini.

Izvor: Bug

Preuzeto sa: PC Press-a, https://pcpress.rs/qualcomm-dobio-dozvolu-za-testiranje-tehnologije-samoupravljivih-vozila/

Objavljeno: