Novi pomaci u tretiranju Alchajmerove bolesti - pronađena karika koja je nedostajala

Naučnici sa Jejl - a otkrili su protein koji bi mogao predstavljati kariku koja nedostaje u komplikovanom lancu događaja koji vode k Alzheimerovoj bolesti, kako izveštavaju u stručnom časopisu Neuron od 4. rujna 2013. godine.
(Credit: Wikimedia.org)
( Credit : Vikimedia.org )

" Ono što je vrlo zanimljivo jeste to da bi se, od svih karika u tom lancu molekularnom, upravo na ovaj protein moglo najlakše precizno delovati lekovima ", kazao je Stephen Strittmatter, profesor neurologije na Univerzitetu Vincent Coates i jedan od glavnih autora ove studije. " To nam daje nadu da bismo mogli pronaći lek koji će delovati na olakšanje tereta ljudima obolelih od Alchajmerove bolesti ", dodao je.

Naučnici su izradili delimičnu molekularnu fasciklu koja prikazuje na koji način Alchajmerova bolest uništava ćelije mozga. U svom ranijem radu Strittmatterov je laboratorija dokazao da se amiloid - beta peptidi, koji su najkarakterističniji znak Alchajmerove bolesti, udružuju s prionskim proteinima na površini neurona. Usled još nepoznatog procesa ti spojevi aktiviraju molekularnog " glasnika " unutar ćelije koje su naučnici nazvali - Fin.

U časopisu Neuron tim sa Jejl - a otkriva kariku koja je nedostajala - protein unutar ćelijske membrane zvan metabotropni receptor glutamata 5 ili mGluR5. Kada je taj protein blokiran lekom, sličnom onome za tretiranje fragilnog k sindroma ( najčešći uzrok nasledne mentalne retardacije, koja se javlja uglavnom kod muškaraca ), oštećenja i pogoršanja pamćenja, učenja te gustina sinapse vraćaju se na prethodne nivoa, a sve to na mišjem modelu Alchajmerove bolesti.

Strittmater je naglasio da će novi lek biti potrebno usavršiti kako bi delovao precizno i ciljano na amiloid - prionska poremećaj mGluR5 u slučajevima Alchajmerove bolesti kod ljudi te dodaje kako njegov laboratorija radi na otkrivanju načina da se to postigne.

Izvor: Yale University, Znanost