Lekari veruju da glaukom počinje u mozgu, a ne u samom oku kako se dugo verovalo.

Glaukom nije jedna bolest već grupa oboljenja koja mogu da izazovu trajno slepilo ako se ne tretiraju. I baš kao što ima različitih vrsta glaukoma, postoje i različiti tretmani.

Glaukom ljudima otima vid. To se događa kada tečnost koja se nagomilava u oku izazove pritisak koji uništi ćelije u optičkom nervu. Meri Hajmen je ustanovljen glaukom pre više od deset godina.

„To je bilo nešto što se pojavilo, a čega nisam bila svesna.“

Hajmen je shvatila da nešto nije u redu kada se igrala sa detetom.

„Sklonila sam ruke sa očiju i moje levo oko je bilo mutno.“

Ne postoji lek za glaukom ali on može da se kontroliše smanjenjem pritiska u oku. Doktor Erik Flajšer.

„Ne postoji magični broj, u tome je zagonetka.“

Pravi pritisak je različit za svakog pacijenta. To važi i za tretman. Prva runda tretmana je obično sa kapljicama za oči.

„Dajemo pacijentima kapljice, zatim merimo njihov pritisak i pratimo da li se smanjio. Ako nije, sledeći korak je laserska operacija.“

Vrsta tretmana zavisi od vrste glaukoma koju ima pacijent. Doktor Alen Robin kaže da to takođe može da zavisi od mesta na kojem pacijent živi.

„Neke kapljice moraju da se čuvaju u frižideru, a za to ne postoji način na nekim mestima kao što je jug Indije, gde su velike vrućine, ili u tropskim predelima kao što je ekvatorijalna Afrika, gde morate da čuvate stvari sve vreme u frižideru.“

Cena takođe može da bude prepreka tretmanu. Doktor Rengaradž Venkateš je iz očne bolnice Aravind u Indiji.

„U Indiji, kada je nekome potrebna zdravstvena pomoć, ne dolazi sam. Oni dolaze sa najmanje jednim članom porodice. Tako da su troškovi za dolazak u bolnicu veoma visoki.“

Ali za one kojima je tretman dostupan, Meri Hajmen koja boluje od glaukoma, kaže sledeće.

„Kada odete na redovni pregled kod lekara, tražite i očni pregled. Čak i ako ne mislite da imate problem, pregledajte oči.“

Hajmen je zahvalna jer ima tretman protiv glaukoma. U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija navodi da glaukom postaje sve veći problem zato što se očekuje da će broj slučajeva rasti pošto sve veći broj ljudi na svetu živi duže.

Izvor: Glas Amerike, Kerol Pirson

13.10.2012

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.