Starimo iz istog razloga zbog kojeg stare i automobili ili strojevi koje smo stvorili. Naše tijelo akumulira štetu kao popratnu pojavu normalnog života – kaže Aubrey de Grey, britanski znanstvenik koji istražuje ljudsko starenje.

Kontroverzni i za mnoge ekscentrični britanski znanstvenik i predavač biomedicinske geronotologije na sveučilištu Cambridge, Aubrey de Grey, u razgovoru za beogradski B92 kazao je da starost treba tretirati kao bolest za koju će kad-tad biti lijeka te da je već rođen čovjek koji će živjeti 150 godina.

Lijek protiv starosti – za par desetljeća

De Greyevo prvotno područje interesa bila je informatička tehnologija i softverski inženjering. No, istraživanja su ga odvela na sasvim drugi teritorij, pa je 2000. doktorirao molekularnu biologiju na Cambridgeu i u cijelosti se posvetio istraživanju ljudskog starenja.

Taj 49-godišnji Britanac suosnivač je i vodeći znanstvenik neprofitne organizacije SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence Foundation) koja se bavi proučavanjem medicinskih tehnika “pomlađivanja” ostarjelih tkiva i organa.

- Starimo iz istog razloga zbog kojeg stare i automobili ili strojevi koje smo stvorili. Naše tijelo akumulira štetu kao popratnu pojavu normalnog života, kazao je de Grey za B92 dodavši da je pomoću medicine moguće popraviti štetu na ljudskom organizmu, kao što je moguće popraviti i onu na automobilu.
Na pitanje koliko se napredovalo na području zaustavljanja starenja organizma, de Grey kaže kako većina terapija još uvijek ne daje željene rezultate, ali da uspjeh nije daleko i da do njega treba “možda nekoliko desetljeća”.

Pušenje, pretilost, loše disanje…

Bolesti od kojih najčešće boluju stariji ljudi nije, po njegovom mišljenju, moguće izliječiti izravno jer su one jedan od neizbježnih aspekata starenja.

- One jedino mogu biti izliječene ili spriječene popravljanjem štete koju je izazvalo starenje. Liječenje starenja spada u područje preventivne gerijatrije, kaže ovaj znanstvenik.

Čimbenici koji najviše utječu na starenje neminovne su posljedice života i na njih, u tom smislu, ne utječe promjena načina života.

Najvažniji čimbenik je disanje koje stvara toksične nusproizvode – slobodne radikale. S druge strane, naravno da loši stilovi života skraćuju životni vijek. Primjerice, ako pušite ili ste pretili – ističe de Grey.

Patnju i smrt nitko ne želi

On također smatra da se čovjek ne smije pomiriti sa starenjem jer ono uzrokuje patnju i smrt.

- Mirimo li se s ičim što ima veze s patnjom i smrću? Mislim da tu nema dvojbe, kaže on.
Na pitanje o moralnoj opravdanosti nastojanja da se produlji ljudski život u uvjetima prenapučenosti Zemlje, dr Grey kaže da je natalitet diljem svijeta u padu i da žene sve kasnije rađaju djecu.

- To je trend koji će se naročito nastaviti kada više ne bude menopauze. I druge tehnologije također će umanjiti štetu koju činimo našem planetu. Primjerice, nuklearna fuzija smanjit će korištenje fosilnih goriva, zaključio je de Grey.

Izvor: znanost.com

objavljeno: mart, 2012. 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.