NeuronNaučnici na Institutu za rehabilitaciju u Čikagu (RIC), koji je US Nevs & Vorld Report proglasio za najbolju rehabilitacijsku bolnicu u SAD još od 1991. godine, objavili su da bi se naše razumevanje funkcionalnih principa koji usmeravaju razvoj i rad mozga moglo drastično poboljšati u sledećih nekoliko godina zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji i analizi podataka.

Napredak bi mogao najaviti neuroznanstvenu revoluciju, sličnu onoj kada je povećanje brzine procesora utrlo put za revoluciju u računarstvu poslednjih pola veka. U broju za februar časopisa Nature Neuroscience, naučnici dr Ian H. Stivenson i dr Konrad P. Kording su prikazali analizu 56 studija sprovedenih od 1950-ih godina, tj od početka primene metode snimanja mozga sa više elektroda u kojima je zabeležena aktivnost neurona u životinja ili ljudi. Otkrili su da je broj istovremeno zabeleženih pojedinačnih neurona eksponencijalno rastao od 1950-ih godina, a da se udvostručenje događalo otprilike svakih sedam godina. Istraživači su povezali napredak u tehnikama snimanja neurona sa Mooreovim zakonom, koji opisuje da se eksponencijalni rast brzina procesiranja udvostručava otprilike svake dve godine, što računara čini manjim, a tehnologiju dostupnom većem broju ljudi. "Kako nam postaje sve lakše dolaziti do podataka o radu mozga i tumačiti ih, tako ćemo biti u mogućnosti sve bolje pomagati osobama sa invaliditetom i oštećenjima nervnog sistema", rekao je dr Kording. "Naš cilj je da iskoristimo ono što učimo o tome kako i zašto mozak radi tako kako radi da bi mogli brzo i uspešno pomoći pacijentima. Dekodirajuća kako neuroni komuniciraju jedni s drugima, jednog bi dana mogli biti u stanju obnoviti veze upućujući različite neurone da komuniciraju jedni s drugima ili da komuniciraju međusobno, ali na različite načine, a time bi se vratile neurološke sposobnosti kod naših bolesnika. "

"Ispaljivanje" ili "Dahtanje" Neuron je stvarni signal poslat prema drugim neuronima i kroz ceo nervni sistem. Ovi signali šalju poruke i prenose važne informacije, uključujući kako naše predstave o svetu tako i poruke koje kontrolišu naše ponašanje i delovanje. "U kasnim 1950.-im godinama bilo je moguće snimanje samo jednog po jednog neurona. Sada naučnici mogu snimati aktivnosti stotina neurona istovremeno, prikupljajući vredne informacije o tome kada i zašto neuroni šalju ili ne šalju signale," kaže dr Kording. U bolesnika sa bolestima koje su uzrokovane gubljenjem veza u mozgu, kao što su moždani udar ili povreda kičmene moždine, informacije iz mozga poslate preko neurona ne mogu se preneti do određenih udova ili delova tela. Istraživači na RIC-u koriste podatke iz neurona za prva istraživanja u svetu čiji je cilj obnova veza i neurološko osposobljavanje koristeći se novim tehnologijama. Nedavno su izvestili da su identifikovali nove načine za potencijalno preusmeravanje protoka informacija u nervnom sistemu pomoću stimulacijski tehnologije. Trenutno su istraživači RIC-a vodeći u istraživanju korišćenja novog interfejsa za komunikaciju mašina-mozak, funkcionalnu elektronsku stimulaciju i tehnologije virtualne stvarnosti za vraćanje neuroloških funkcija u osoba koje pate od paralize uzrokovane povredom kičmene moždine ili moždanim udarom.

Izvor: Edelman Public Relations, znanost.com

objavljeno: februar, 2011.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.