Praćenjem funkcija i razvitka mozga lekari pokušavaju da utvrde uzroke autizmaTokom protekle decenije, broj registrovanih slučajeva autizma i drugih bolesti povezanih sa razvojem mozga drastično je povećan, ne samo u Sjedinjenim Državama već i širom sveta. Naučnici smatraju da to povećanje ne može da se objasni samo genetikom i veruju da je povezano i sa povećanim ispuštanjem otrovnih hemikalija u životnu sredinu.

Doktorka Marta Herbert, pedijatar neurolog u Opštoj bolnici u Masačusetsu sprovodi obimnu istraživačku studiju o otrovnim hemikalijama u prirodnoj sredini i njihovom uticaju na razvoj mozga, uključujući autizam.

"Geni su municija za pištolj, ali prirodno okruženje povlači obarač", kaže dr Herbert.

Godinama su naučnici verovali da je autizam genetskog porekla. Ali doktorka Herbert veruje da faktori prirodne okoline takodje mogu da pokrenu ili pogoršaju bolest. Ona kaže da ustanovljavanje tih elemenata u ranijoj životnoj dobi i njihova promena, mogu da odrede koliko je bolest ozbiljna.

"Mi imamo u telu sistem za detoksifikaciju. Tokom tog procesa vi možete da se oslobodite stvari koje ne želite, bilo da su u pitanju otpaci iz vašeg tela ili stvari koje ste uneli, a ne želite ih u okruženju. To mogu da budu otrovni gasovi u vazduhu, može da bude plastika u hrani ili pesticidi kojih ima u mnogim proizvodima", objašnjava dr Herbert.

Dr Marta Herbert, opšta bolnica u MasačusetsuDr Marta Herbert, opšta bolnica u Masačusetsu

Istraživanje doktorke Herbert uključuje bebe, decu školskog uzrasta i odrasle, sa ili bez autizma. Ona pokušava da ustanovi kako mozak postaje autističan i u kom trenutku. Ona je pratila Kenzija i Kupera, braću koja nemaju autizam. Kao i ostali učesnici u njenoj studiji, ona ih je redovno testirala na otrovne hemikalije, promene u mozgu i poremećaje u razvoju.

"Moja lična predanost je da testiram i ako je tačno, da pokažem da uticaj hemikalija na mozak ne postoji samo tokom razvoja, već i tokom celog ljudskog života“, priča doktorka Herbert.

Ona nije jedina koja obraća pažnju na prirodno okruženje. Doktor Leri Silver je profesor psihijatrije na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu. On je istraživao poremećaje učenja tokom više od 40 godina i kaže da ima dovoljno saznanja i da je zabrinut zbog toksičnih hemikalija u okruženju.

"Imamo sve veću zabrinutost da bi otrovi u prirodnom okruženju mogli da imaju uticaj u tim poremećajima i takodje njihovom sve većem broju."

U Sjedinjenim Državama oko tri miliona ljudi ima autizam. Dok je 1994. godine, svako hiljadito dete bilo dijagnostikovano sa autizmom, danas svako sto deseto dete ima autizam. Džef Sel iz Udruženja za autizam kaže da je taj broj širom sveta sličan.

"Genetika sama po sebi ne može da objasni tu tendenciju porasta koja preovladjuje."

Dvoje od Selovih četvoro dece je autistično, iako nemaju porodičnu istoriju bolesti - "Obojica mojih sinova imaju visoke nivoe žive i olova u telu i anemični su".

Tokom godina, zagovornici prava pacijenata sa autizmom verovali su da je bolest uzrokovana vakcinacijom, posebno vakcinom protiv malih boginja. Medjutim, nekoliko studija nije pronašlo vezu izmedju vakcine i autizma.

Sel i Udruženje za autizam se zalažu za obnavljanje zakona o otrovnim hemikalijama. Sel kaže da postoji 82 hiljade hemikalija koje se ispuštaju u atmosferu, ali da ima dovoljno informacija o samo dve stotine. On ističe da sami uništavamo ne samo ljudsku populaciju već i svet u kojem živimo.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: april, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.