Nova studija zakljulčuje da žene koje ubrzo posle porođaja zatrudne povećavaju šanse da se kod drugog deteta pojavi autizam Autizam je složeni poremećaj koji utiče na sposobnost osobe da komunicira sa drugima. Istraživači ne znaju šta je uzrok autizma, ali veruju da su na taj poremećaj utiču kako genetski, tako i faktori prirodnog okruženja. Jedna nova studija povezuje rizik od dobijanja autizma sa vremenskim periodom između dve trudnoće.

 

Žene koje zatrudne ubrzo po rođenju svog prvog deteta povećavaju šanse da im drugo dete dobije autizam – navodi se u studiji Univerziteta Kolumbija. Autori istraživanja proučavali su kartone više od pola miliona drugorođene dece i vreme koje je prošlo od majčine prve trudnoće i začeća drugog deteta. Dr Tomas Frejzer nije učestvovao u studiji, ali je stručnjak za autizam na Klivlendskoj klinici.

„Ako se drugi porođaj dogodio u roku od 12 meseci od prvog porođaja, dete koje je drugo rođeno imalo je veće šanse za dobijanje autizma“.

Preciznije, tri puta veće šanse da dobiju autizam! Za decu koja su začeta između prve i druge godine po rođenju prvog deteta, istraživači su ustanovili da imaju 1,25 puta više šansi da im bude uspostavljena dijagnoza autizma.

Istraživači navode da bi razlog za povećan rizik mogao da bude zato što ženin organizam, posle prvog porođaja, možda ima niže nivoe hranljivih materija, kao što su folna kiselina i gvožđe. Ili bi to moglo da bude povezano sa povišenim nivoom stresa posle prve trudnoće. Vodeći autor studije kaže da su potrebna dodatna istraživanja da bi ta veza bila potvrđena. Doktor Frejzer se slaže:

„Postoji mnogo mogućnosti. To je veoma složeno okruženje materice u kojem moramo da pratimo veliki broj različitih tragova, kao kada se detektivi trude da ustanove šta bi moglo da vodi do autizma“.

Podaci američkih Centara za kontrolu bolesti pokazuju da su dečaci mnogo podložniji autizmu od devojčica. Centri procenjuju da neka vrsta autizma može da pogodi svako 110. Dete u Americi.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: januar, 2011.

{youtubejw autostart="false"}lkFtbkDy2Ms{/youtubejw}

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.