Alchajmer i novi lek Dimebon

Jedan eksperimentalni lek izgleda da pomaže ljudima koji pate od gubitka pamćenja povezanog sa Alchajmerovom bolešću. Lek je nazvan Dimebon, a prvi testovi u Evropi i Rusiji pokazali su da on poboljšava pamćenje. U Sjedinjenim Državama je u toku testiranje ovog leka.

Alchajmerova bolest je progresivan poremećaj koji postepeno dovodi do smanjenja pamćenja i sposobnosti govora i na kraju sposobnosti da brinete o samom sebi. Rizik od razvoja bolesti povećava se kako ljudi postaju stariji. U Viskonsinu, Fondacija Din je jedna od brojnih istraživačkih grupa koje rade sa pacijentima obolelim od Alchajmera kako bi ustanovile da li lek Dimebon ima dugotrajne efekte. Doktorka Lesli Tejlor predvodi studiju.

„To neće biti potpuno izlečenje, ali nadajmo se da će delovato bolje od bilo čega što se trenutno nalazi na tržištu protiv Alchajmerove bolesti“.

Ivanki Grabarek ustanovljena je dijagnoza Alchajmerove bolesti prošlog juna. Ona je učestvovala u kliničkim probama. Ali, ona i njen suprug Bil ne znaju da li je ona dobijala Dimebon ili placebo. Bil Grabarek je u telefonskom razgovoru govorio o studiji. On veruje da je ona veoma važna.

„Spora je i neizvesna, ali u osnovi verujem da će javnost imati koristi od podataka koje je predstavila“.

Doktorka Tejlor kaže da su prethodna ispitivanja pokazala da Dimebon poboljšava pamćenje za godinu dana.

„To bi bilo zaista veliko dostignuće. To bi značilo ulazak u potpuno novo područje u pogledu lečenja Alchajmerove bolesti“.

Ova poslednja faza testiranja trajaće oko dve godine. Zatim će američka Agencija za hranu i lekove odlučiti da li će odobriti taj lek za sve ljude koji imaju Alchajmerovu bolest.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: januar, 2009.