U povodu Dana bijelog štapa međunarodnog praznika za slijepe i slabovidne osobe, u organizaciji Udruženja Kotezlije i Srednje škole za primijenjene umjetnosti u Sarajevu će biti otvorena 2. Taktilna izložba pod nazivom "Dodir umjetnosti 2". Taktilna izložba u Sarajevu prilika da slijepe osobe dožive umjetnost "Kao nevladina organizacija prepoznali smo da se slijepe i slabovidne osobe nalaze na margini društva. Gubitak vida je vrlo težak i čovjeka ostavlja u potpunom mraku. Zdrave osobe često imaju predrasude prema onima koji ne vide. Oduvijek su bila poznata zanimanja u kojima su se slijepi dokazali kao dobri i vješti radnici", poručuju iz Udruženja.

"Svjesni smo da među nama žive slijepe i slabovidne osobe, međutim postavlja se pitanje jesmo li učinili sve potrebno da one budu ravnopravne s drugim članovima društva. Solidarnost sa slijepima ne smije biti apstraktna nego konkretna. To znači da stvarnost slabovidnih treba shvatiti u širem društvenom kontekstu. Oni koji ne vide ne trebaju našu milostinju nego ostvarenje različitih mogućnosti djelovanja u društvu. Analiza sadašnjeg stanja pokazuju da slijepe i slabovidne osobe nisu dovoljno uključene u društveni život, ne u onoj mjeri u kojoj bi trebale biti. Broj slijepih osoba u našoj zemlji se kreće negdje oko 5500. Stoga se javila potreba za organiziranjem ovakvog projekta čija bi djelatnost bila usmjerena ka zadovoljavanju potreba ove grupe korisnika. Naš cilj je da buduće postavke taktilne izložbe budu kao i ova svake godine na Međunarodni dan bijelog štapa", navode iz Udruženja Kotezlije.

Izložba skulptura i slika "Dodir umjetnosti 2" u potpunosti prilagođena slijepim i slabovidnim osobama bit će otvorena u galeriji Srednje škole za primijenjenu umjetnost 17. oktobra 2016. godine u 18 sati. Bit će to jedna od rijetkih prilika da i ove osobe na svoj način, dodirujući umjetničke radove, dožive umjetnost.

Objavljeno: 17.10.2016.
Izvor: klix.ba

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.