Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Klimtov „Poljubac“ i za slabovide

Posle dve godine rada sa 3D tehnologijama izrađena je reljefna prezentacija čuvenog „Poljupca“ Gustava Klimta koja će slabovidim osobama pružiti novi umetnički doživljaj. 

Prezentacija je rezultat EU projekta „Pristup muzejima za slepe i slabovide“ koja će nakon završetka projekta biti dodeljena galeriji Belvedere u Beču.

Na Međunarodni dan belog štapa, 15. oktobra, slabovidi posetioci moći će da dožive Klimtov „Poljubac“ u muzeju Belvedere na poseban način.

Slika je pod kompjuterskom zaštitom prevedena u reljefni prikaz veličine 42x42 cm. Brojne kompozicije i ornamenti slike su sa tačnošću piksela učinjene opipljivim.

Uz pomoć tehnologije praćenja dodira određeni delovi reljefa daju audio informacije na dodir, pa reljef zapravo predstavlja audio vodič koji produbljuje doživljaj umetničkog dela.

Pored „Poljupca“ izrađena je i digitalna replika 2.500 godina starog sarkofaga za mačku iz muzeja u Mančesteru.

"Jedna od ključnih obaveza muzeja jeste da umetnost učini dostupnom različitim zajednicama društva, pa me raduje što će najpoznatiju sliku iz naše zbirke i slabovide osobe moći da dožive na nov način", rekla je direktorka muzeja Belvedere, Agnes Huslein-Arko.

Fotografije: © Andreas Reichinger, VRVis

Slika 4: © Ruth List

Objaveljeno: 13.10.2016.
Izvor: Designed.rs