Pomoću ove sprave potpuno slepe osobe mogu da osete okolinu

Uređaj koji sliku pretvara u električne impulse i fizički osećaj omogućava da slepe osobe okuse svoju okolinu

Pre više od 40 godina Klarens Šulc probudio se potpuno slep na desno oko. Dvadeset godina kasnije izgubio je vid i na levom oku. Lekari su dijagnostikovali retko stanje (okluzija retinalne vene) koje na kraju dovodi do gubitka vida.

Mornarički veteran Šulc, koji sada ima 81 godinu, naučio je da hoda sa štapom, ali se i dalje s mukom snalazio po okolini i u samostalnom obavljanju svakodnevnih poslova, naročito posle smrti supruge. To ga je činilo savršenim kandidatom za testiranje „Brejn porta V100“ (BrainPort V100), uređaja na baterije koji slepim ljudima pomaže da bolje percipiraju svoju okolinu - preko jezika.

Reč je o video-kameri pričvršćenoj za naočare i jednom dodatku nalik pločici koji sadrži 400 elektroda i stavlja se na jezik. Snimci video-kamere pretvaraju se u električne signale i na jezik se prenose mahom kao vibracije ili trnci. „Brejn port V100“, koji je upravo dobio odobrenje nadležne američke Uprave za hranu i lekove (FDA), omogućava korisniku da „vidi“ oblik i konture nekog predmeta preko senzacija na jeziku.


Pikseli svetle boje osećaju se kao jaka stimulacija, sivi pikseli izazivaju stimulaciju srednje jačine, a crni pikseli ne daju nikakav osećaj.

„Osetio sam da je nešto tamno u poređenju s nečim što je svetlo“, kaže Šulc, koji je uređaj testirao šest meseci. „Mogao sam da izbrojim kolske prilaze. Kad sam stigao na raskrsnicu, video sam ivicu puta.“

Uz obuku, slepa osoba može naučiti da putem uređaja „oseti“ lokaciju, veličinu i oblik predmeta i da odredi da li je on u pokretu ili miruje. Mada je uređaj osmišljen da se koristi uz druga pomagala, kao što su štap ili pas vodič, Šulc kaže da je na kraju uspevao da nađe put do crkve samo pomoću „Brejn porta V100“. „Naviknete se na njega.“

Izvor: Kurir

Objavljeno: 22.09.2015.