Biohakeri napravili kapi za noćni vid

Grupa biohakera iz Kalifornije uspela je da napravi kapi koje ljudima omogućavaju da vide u mraku.

Grupa takozvanih “biohakera” pod nazivom “Science for the Masses” otkrila je kako da ljudima omogući noćni vid.

Oni su za izradu kapi uotrebili supstancu Hlorin e6 (Ce6), koja ima svojstvo pojačavanja svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama.

Biohakeri su Ce6 pomešali sa insulinom i slanim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li je eksperiment uspeo, kapi su sipali u oči istraživača Gabrijela Licine, jednog od članova grupe.

Njegove oči su nakratko pocrnele, da bi se nakon apsorpcije tečnosti vratile u normalno stanje. Da bi smanjili rizik od oštećenja vida usled izražene osetljivosti na jako svetlo, članovi tima pokrili su Gabrijelove oči crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena, njegov vid bio je primetno poboljšan. Danijela su zatim zamolili da identifikuje simbole u mraku. Istraživač je uspešno obavio zadatak u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje nisu bile podvrgnute tretmanu - oni su u samo 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

U drugom testu Gabrijel je uspeo da uoči ljude u šumi i na 50 metara udaljenosti, čak i kada bi bili priljubljeni uz drvo, što znači da bi ovo otkriće moglo da ima veliku primenu u okviru spasilačkih misija.

Kada je prvi put legao da spava nakon testiranja, Licina nosio naočare za sunce. Njegov vid ujutro vratio se u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica.

Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom rebalo da rukuju samo stručna lica jer postoji veliki rizik od citotoksičnosti uzrokovane apsorpcijom spoljašnjih zagađivača kroz kožu.

Izvor: B92 / Daily Mail subota, 28.03.2015. | 18:38

 

Napravili kapi za noćni vid!

Koristeći principe i materije prisutne kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama, američki „biohakeri“ su uspeli da naprave kapi koje ljudima omogućavaju da vide u mraku!

Od svih neprijatnih stvari kojima se podvrgavaju naučnici da bi bili sigurni da je njihov izum upotrebljiv, među najgorim je ubrizgavanje nečega u oko, piše portal Engadget.com.

 Upravo takav eksperiment bio je potreban takozvanim biohakerima iz Kalifornije okupljenim u grupi "Science for the Masses", koji su otkrili kako da ljudima omoguće noćni vid.

Kapi koje su napravili sadrže supstancu „hlorin e6“ (Ce6, latinično Ce6), koja pojačava prijem svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama.

Biohakeri su Ce6 pomešali sa insulinom i slanim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li njihov izum radi kapi su ubrizgali u oči istraživača Gabrijela Licine, jednog od članova grupe.

Gabrijel Licin
Gabrijel Licin

Njegove oči su nakratko pocrnele, ali su se, nakon apsorpcije tečnosti, vratile u normalno stanje. Kako bi rizik od oštećenja vida, usled izražene osetljivosti na jako svetlo, bio sveden na najmanju moguću meru Gabrijelove oči prekrivene su crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena, njegov vid bio je primetno poboljšan.

Gabrijel je zatim trebalo da identifikuje simbole u mraku. Bio je uspešan u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje su u tek 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

Vid mu se ujutro vratio u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica.

Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom trebalo da rukuju samo stručna lica.

Izvor: RTS,
Objavljeno: nedelja, 29. mar 2015

_

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.