Japanci leče slepilo matičnim ćelijama

Japanska vlada je odobrila prvo istraživanje matičnih ćelija dobijenih od tela pacijenta.

Matične ćelije mogu postati bilo koji deo tela – od nerva do kostiju i kože – a terapije na bazi istih smatraju se budućnošću medicine.

Japanski istraživači koristiće matične ćelije da pokušaju lečenje jednog oblika slepila usled staračke degeneracije žute mrlje.

Trenutno se već sprovode istraživanja o upotrebi matičnih ćelija dobijenih od embriona. Ipak, etičke kontroverze i često neprihvatanje ćelija od strane tkiva pacijenta predstavljaju veliku prepreku njihovom korištenju.

Adultne matične ćelije, koje se još nazivaju i pluripotentne, napravljene su od kože pacijenta, pa rizika od odbacivanja nema.

Ispitivanja pokreće Riken centar za razvojnu biologiju i Institut za biomedicinska istraživanja Bolnice u Kobeu.

Za početak, šest pacijenata će učestvovati u eksperimentu koji bi trebalo da im povrati vid.

Profesor Kris Mejson, stručnjak za regenerativnu medicinu Univerziteta u Londonu kaže da je ovaj korak bio očekivan, ali da je ipak veliki u ovoj oblasti.

“Korisni su iz dva razloga. Prvi je što je smanjena mogućnost odbacivanja transplanta, a drugi što ne postoje etički problemi”, kaže on.

Profesor Šinja Jamanaka podelio je Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće da se tkivo odraslog čoveka može promeniti u matične ćelije.

Foto: FreeDigitalPhoto.net

Izvor: b92