Biblioteka Kalifornijskog državnog univerziteta

Biblioteke širom sveta postepeno prelaze sa štampanih na digitalizovane knjige. Ali bibliotekari jedne univerzitetske biblioteke u Sjedinjenim Državama kažu da će, uprkos tome, štampane knjige još dugo biti u upotrebi.

Biblioteka Kalifornijskog državnog univerziteta, u Nortridžu, ima ogromnu infrastrukturu. Automatizovani sistem brzo dostavlja knjige ili ih vraća na police. U zgradi u predgrađu Los Anđelesa čuva se više od milion knjiga i četvrt miliona primeraka periodike. Studenti ih pronalaze putem digitalizovanog kataloga.

Među njima je više hiljada retkih knjiga i dokumenata. Vrednosti kao što je putopis iz 18. veka ostaće u tom obliku, ali stručni časopisi su sada uglavnom digitalni, kaže dekan biblioteke, Mark Stouver.

Verovatno 90 odsto časopisa na koje smo pretplaćeni sada dolazi u digitalnom obliku. Ali knjige i monografije su druga priča“, kaže Stouver.

Te publikacije još stižu štampane na papiru, a studentkinja biologije Lisas Očoa kaže da voli što je tako.

„Volim i kompjuter, ali radije koristim knjige i papir“, kaže Lisa.

Ipak, biblioteka radi na digitalizaciji štampanih knjiga, pa čak i rukom pisanih pisama i novinskih članaka, kako bi ih sačuvala i omogućila dostupnost što većem broju korisnika. Digitalni bibliotekar Stiv Kjutej, kaže da kodiranje fajlova sa opisom sadržaja osigurava da će one uvek biti dostupne.

Mogu da se kopiraju i da se čuvaju van biblioteke. Ali to ne znači mnogo ako kroz 10 ili 20 godina ne budemo mogli da znamo njihov sadržaj“, kaže Kjutej.

Helen Hejnrik nadgleda proces katalogizacije i prebacivanje u skladište onih knjiga koje su već digitalizovane. Ona kaže da univerziteti sarađuju u bezbednom skladištenju štampanih kopija.

„Kao što znamo, postajemo veoma zavisni od interneta. Ali šta ako dođe do napada u sajber prostoru i sve bude jednoga dana izbrisano? Zato čuvamo sve originale“, kaže Helen Hejnrik.

Digitalizacija menja i same biblioteke iako digitalne verzije mnogih knjiga nisu dostupne jer autori ili njihovi naslednici ne dozvoljavaju distribuciju digitalnih fajlova, kaže Mark Stouver,

„Proređujemo naše kolekcije. Menjamo njihov izgled, a oslobođeni prostor ćemo iskoristiti za stvaranje više mesta za učenje. Ipak mislim da će štampane knjige, naročito one sa nesređenim autorskim pravima, zadržati svoje mesto još mnogo godina“, kaže Stouver.

Srećom, kaže Mark Stouver, većina današnjih studenata bez problema koristi knjige i u jednom i u drugom formatu.

Izvor: Vesti Glasa Amerike

14.04.2012

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.