Guglov auto-robot sagrađen je na osnovu Tojotinog hibridnog benzinsko-električnog modela Prius

Guglov auto-robot sagrađen je na osnovu Tojotinog hibridnog benzinsko-električnog modela Prius

Internet gigant Gugl intenzivno eksperimentiše sa automobilom u kome vozač, ako to hoće, može da bude samo pasivni posmatrač. Američka država Nevada prva je koja je odobrila njegovo korišćenje na putevima.

Automobili-roboti za korak su bliži legalnoj upotrebi u Americi pošto je država Nevada prva dozvolila njihov izlazak na ulice. Florida bi mogla da bude sledeća.

Tehnologija je slična onoj koja se već odavno koristi u avionima. U automobili, kao i u avionu, čovek može u svakom trenutku trenutno da preuzme kontrolu. A do tada, automobilom upravljaju laseri, senzori i sistem za satelitsku navigaciju.

„Koristi kamere za registrovanje semafora i prepreka, dok na krovu ima takozvani skenirajući laser“, objašnjava inženjer kompanije Gugl, Sebastijan Turn.

Za sada, propisi i dalje zahtevaju prisustvo vozača i suvozača, ali…

„Ako hoćete da vozite, odnosno da gubite vreme u saobraćaju, slobodno izvolite“, kaže inženjer Turn.

Na osnovu programa odobrenog u Nevadi Gugl sada traži od tamošnjih vlasti da vozače robotskih automobila oslobode zabrane slanja SMS poruka tokom vožnje.

Malo je teže zamisliti kako će vozači to objasniti policajcu ako ih zaustavi.

Izvor: Glas Amerike

08.05.2012

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.