Izraelski studenti izradili radar za pomoć slepimaStudenti sa izraelskog Univerziteta Ben-Gurion Universiti of the Negev razvili su inovativni optički radar koji pomaže slepim osobama pri kretanju između prepreka.

Radarski sistem uključuje računar, dve video kamere i skener koji pomoću zrake svetla pretražuje okolinu i zvučnim signalom upozorava na prepreke. Sistem otkriva prepreke skenirajući prostor u okruženju koristeći se signalima koje prima iz dva ugla slično kao ljudski vid.

Sistem su razvili studenti inženjerstva Elad Kuperberg i Einav Tasa, uz mentorstvo profesora Shlomi Arnona, a predstavljen je prošle nedelje na godišnjoj konferenciji projekata Odseka za elektronsko i računarsko inženjerstvo. Broj slepih osoba širom sveta kreće se između 40 i 45 miliona. Dosad postoje mnoga pomoćna sredstva za pomoć pri njihovom kretanju poput pasa vodiča i štapova opremljenih senzorima.

"Svaki sistem ima svoje nedostatke", objašnjava profesor Arnon. Pas vodič zahteva intenzivan i skup trening, a u proseku radi samo sedam godina. Uz to postoji i ozbiljna nestašica pasa vodiča. U slučaju štapa sa senzorima nedostatak je taj da on ne može identifikovati prepreke iznad nivoa poda, dok njegovo korišćenje zahteva dosta veštine. Uz to, za oba sistema mora se stalno koristiti jedna ruka.

"Ovaj optički radar nije samo dobar za korisnike, nego za razliku od ostalih rešenja on omogućava slepima da slobodno koriste obe ruke." Na pomenutoj konferenciji predstavljeno je oko 90 projekata čiji su autori 155 studenata inženjerstva. Neki su projekti teoretski, a drugi praktični u području elektrodistribucije, mikroelektronike, kontrole, komunikacije, procesiranja signala, računarstva, elektromagnetizma i elektrooptike.

"Nekoliko projekata je realizovano u saradnji sa industrijom što studentima daje mogućnost da nakon diplomiranja lakše nađu posao", kaže profesor Dan Sadot, pročelnik Odsjeka za elektronsko i računarsko inženjerstvo na Univerzitetu Ben-Gurion. Na tom Univerzitetu diplomira 45% izraelskih inženjera, a njihov projektni dan svake godine u velikom broju posećuju predstavnici industrije i preduzetnici.

Izvor: American Associates, znanost.com

objavljeno: jun, 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.