Čipovi koji vraćaju vid još na čekanju

Grupa oftamologa sa nemačkog Univerziteta u Tibingenu nedavno je uspešno sprovela eksperiment čiji je rezultat povratak vida kod slepih ljudi. Zbog nedovoljne ispitanosti, metod, za sada, ostaje eksperiment.

Kako izveštava Špigel, naučnici, predvođeni dr Eberhartom Crenerom, implantirali su čipove ispod retina jedanaestoro slepih i slabovidih ljudi i na taj način su im vratili rudimentarni vid, uz pomoć kojeg mogu da prepoznaju predmete i čitaju slova.  

Ova procedura namenjena je ljudima koji su izgubili vid usled degenerativnih retinalnih oboljenja, od kojih, prema podacima veb sajta Retina Implant AG, u Nemačkoj godišnje oboli preko 4.000 ljudi.

Implant sadrži preko 1.500 foto ćelija koje su raspoređene na mikro čipu veličine 3 kvadratna milimetara. Čip se stavlja ispod retine, a operacija traje oko 4 sata.

„Tela domaćina su zaista dobro reagovala na implant. Niko od pacijenata koje smo posmatrali nije imao ozbiljne komplikacije, kao na primer infekcije“, objašnjava dr Crener.

Čipovi će, ipak, biti uklonjeni

Međutim, usled ograničenja etičkog komiteta Univerziteta u Tibingenu, čipovi će biti uklonjeni nakon par nedelja, jer se isuviše malo zna o njihovoj kompatibilnosti na duge staze.

Procedura je trenutno besplatna za one koji učestvuju u testiranjima na Univerzitetu u Tibingenu. Prema ocenama veb sajta Retinal Implant, kada se nađu na tržištu, čipovi će koštati oko 25.000 evra, uz šta treba dodati i troškove operacije.

Izvor: Deutsche Welle

objavljeno: decembar, 2009.

Tema: Slepi i slabovidi, operacija oka, lečenje očnih bolesti, nove tehnologije/pomagala za slepe i slabovide osobe