U jednom uglu tihe biblioteke Univerziteta države Indijana, student sa tamnim naočarima sedi za kompjuterom kuckajući po tastaturi, ali ne gledajući u ekran monitora. Student je slep, a na ekranu se može videti samo tekst ispisan Brajevom abecedom - niz tamnih tačkica na svetloj pozadini. U univerzitetskom Centru za adaptivnu tehnologiju, studenti sa raznim vrstama i stepenima invaliditeta uz pomoć tehnologije savladjuju gradivo kao svi drugi.

Osnivač i šef Centra, Margaret Londergan, kaže da je na tu ideju došla 1999. godine, kada je shvatila da mnogi hendikepirani studenti ne znaju kakav im sve hardver i softver stoji na raspolaganju:
”Odlučila sam da počnem time da se bavim jer verujem da svaka osoba ima svoj potencijal, a da adaptivna tehnologija omogućava da ga svaka osoba maksimalno razvije.“

Adaptivna tehnologija se odnosi na kompjutere i kompjuterske programe razvijene specijalno za ljude sa nedostacima. Na primer, tastature koje reaguju na najmanji dodir ili kompjuterski miš koji se pokreće stopalom, a ne šakom. Od kada je Centar otvoren, kroz njega je prošlo dve hiljade studenata.

U zvučno izolovanoj protostoriji za štampače Delija Tompson štampa tekst ispisan Brajevom abecedom u obliku nizova ispupčenja na nešto debljem papiru. Otkada je Luj Braj, sredinom 1800-tih godina prošlog veka razvio abecedu koju slepi mogu da čitaju dodirom prstiju, štampanje knjiga za slepe bilo je skupo i komplikovano, pa je i njihov broj bio ograničen. Kompjuterska tehnologija je sada sve to promenila. Delija Tompson, koja je slepa od rodjenja, kaže da sada sve može da uradi:
”Veoma snažno se zalažem za nezavisnost. Ali, da nije bilo adaptivne tehnologije, ne bih mogla da završim koledž. Da nema kompjutera mislim da bi slepi ljudi bili potpuno izgubljeni.“

Za čitanje tekstova koje nalazi na internetu Delija Tompson koristi uredjaj nazvan Brajev monitor, koji liči na kompjutersku tastaturu. Ali umesto tastera sa slovima na njemu su stotine plitkih ispupčenja koja se podižu i spuštaju stvarajući tako slova Brajeve abecede, koje Delija Tompson čita prelazeći preko njih vrhovima prstiju. Kada dodje do kraja linije, pritiska dugme. Ispupčenja momentalno menjaju konfiguraciju u sledeću liniju teksta. Otkada je otvoren na Univerzitetu države Indijane, Centar za adaptivnu tehnologiju postao je model za slične centre širom Sjedinjenih Država.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: maj, 2003.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.