Telefon sa ekranom osetljivim na dodirU „Guglu” osmislili postupak rukovanja mobilnim telefonima sa ekranima osetljivim na dodir. „Guglovi” inženjeri T.V. Raman (koji je slep) i Čarls Čen (koji vidi) smislili su kako da osobama koje ne vide (a i onima koji vide, ali ne žele da gledaju) omoguće da rukuju telefonima s ekranom osetljivim na dodir, kao što je „Eplov” iPhone. Izum je toliko jednostavan da je prosto neprijatno što se toga niko nije setio ranije.

Naime, on oponaša tradicionalnu telefonsku tastaturu, s brojem pet u centru i ostalima oko njega. Međutim, pošto ekran nema fizičke tastere, softver prikazuje tastaturu gde god da korisnik pipne ekran. Tamo gde prst dotakne ekran dobija se broj pet; ukoliko povučete prstom naviše i podignete ga dobićete broj dva, povucite ga nadole i otpustite i dobićete osam i tako redom, piše časopis „Mikro”.

Korisnik može da unese ceo telefonski broj tapkanjem, povlačenjem i otpuštanjem, a da i ne pogleda na ekran jer gde god da pipne prstom dobija tastaturu. Umesto da traži mesto na koje će postaviti prst, inženjeri su naterali program da pronađe gde je korisnik dodirnuo ekran.

Savršen primer pretvaranja slabosti u prednost: mana uređaja sa ekranom je što nemaju fizičke tastere – a prednost što se tasteri mogu postavljati gde god poželite. Ovo je jednostavno a briljantno rešenje nevolje pristupačnosti telefona sa ekranom osetljivim na dodir.

Naravno, pošto je ovo osmislio „Gugl”, ne zna se da li će ga „Epl” iskoristiti za svoj iPhone. Interfejs zasnovan na tome da se taster postavi tamo gde se dodirne ekran može se upotebi i u druge svrhe. Na primer, osoba koja ne vidi ne bi morala da pogađa gde se nalazi traka pomoću koje se otključava iPhone. Dovoljno je da prstom pipne ekran i prevuče ga popreko i telefon će se otključati.

Kompanija „Gugl” je potrošila dosta vremena da bi osmislila interfejs s ekranom osetljivim na dodir pogodan za slepe i slabovide; tako da je pokrenula projekat nazvan Eyes-Free Shell posvećen istraživanju ove i drugih ideja, poput brojčanika koji govore i uputstava za pravac kretanja izgovorenih sintetizovanim glasom. Pošto je „Guglov” Android operativni sistem otvorenog koda, sav kôd se nalazi na Intrenetu .

Verovatno „Epl” radi na svojim rešenjima, ali je to gotovo nemoguće utvrditi jer je Kupertino okružen zidom ćutanja.

Poboljšano pretraživanje

„Gugl” je u objavio da je u jezgro svog pretraživača uneo dva poboljšanja, čiji se učibnak već vide na stranama sa rezultatima pretraživanja. Prvo čine duži sumarni tekstovi veb strana u spisku rezultata kada korisnici za pretraživanje koriste duže upite, a drugo su dodatne hiperveze na dnu strane s rezultatima (a ponekad i na vrhu) za koje je kompanija utvrdila da imaju veze sa zadatim upitom.

Oba imaju za cilj da se, bar, u nekoj meri reši najveći problem pretraživanja pomoću Googlea: previše rezultata. Većina korisnika verovatno i ne pregleda više od prve dve-tri strane rezulatata, već nastoji da preciznije formuliše upit kako bi se više približili pravom rezultatu. Sada je zahvaljujući dužim odlomcima teksta veća verovatnoća da će se tražena informacija naći odmah, a ko ne voli da smišlja komplikovaniji upit dovoljno je da pritisne neku od ponuđenih veza za koje „Gugl” smatra da su bitne.

Novim poboljšanjima koja su aktivna na 37 jezika pretraživaču je ubrizgana injekcija semantičke tehnologije, čime se zakoračilo u budućnost pretraživanja Interneta.

S. V.

Izvor: Politika

[objavljeno: 28/04/2009]

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.