Brajeve kockice, lego, TBWA

Agencija Lew'Lara/TBWA iz Brazila, osmislila je i napravila kockice koje pomažu deci da nauče Brajevu azbuku.

Kockice su po uzoru na Lego, pri čemi je klasičan 3x2 patern iskorišćen za to da svaka od kockica predstavlja jedno slovo.


Autori projekta su Leandro Pinjero i Ulis Razaboni. Od ideje do finalnog proizvoda im je trebalo godinu dana. Kockice su date Dorina Novil Fondaciji za slepe, u Brazilu. Zaposleni su opisali Brajeve kockice kao sredstvo koje je od ogromnog značaja za obrazovanje i inkluziju slepe dece.

S obzirom da je Brajev sistem čitanja i pisanja ključan za opismenjavanje slepe dece, njegovo kombinovanje sa nečim što je zabavno za svu decu, čini Brajeve kockice sredstvom koje podstiče interakciju između dece, bezobzira da li su slepa ili ne. Na taj način se i druga deca uče Brajevoj azbuci i to u velikoj meri pomaže slepoj deci da budu punopravni članovi u društvu.
 


Kockice su koristila deca uzrasta od 7 do 10 godina i njihovo iskustvo je zabeleženo na videima gde deca, njihovi roditelji, pedagozi i učitelji, govore o značaju koji ove kockice imaju za njih. 


 

Brajeve kockice se još uvek ne proizvode masovno, i ne mogu se naći u prodavnicama, pa je zbog toga projekat moguće preuzeti i realizovati preko Creative Commons-a. Ko god da želi da ih proizvodi može, jer što više ljudi sazna za ovaj projekat, veća je šansa da će Brajeve kockice ući u redovnu upotrebu u dečijoj igri.

Dorina Novil Fondacija za slepe postoji već 70 godina i pomaže inkluziju dece, mladih i odraslih koji su slepi ili slabovidi. U Fondaciji im pružaju posebno obrazovanje, pomažu im da se zaposle (ili ih zapošljavaju unutar Fondacije). Publikuju časopise i knjige na Brajevoj azbuci, i besplatno ih distribuiraju u škole, biblioteke i organizacije širom Brazila.

Lew' Lara/ TBWA je agencija koja u ovom formatu postoji od 2008. Lu Lara i Žak Lekovic su 1992. osnovali Lew' Lara agenciju, koja se kasnije pridružila /TBWA. Svoje kampanje opisuju kao uticajne, a svoj rad kao nastojanje da se suprotstave konvencijama.

 

 

Preuzeto sa: Designed.rs, http://www.designed.rs/news/brajeve_kockice_-_igracka_koja_pomaze_inkluziji_slabovide_i_slepe_dece

Objavljeno: 29.09.2016.

Najnovije

Najčitanije

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.