Bionička ruka

Davnašnji san osoba sa invaliditetom o veštačkim udovima kojima bi mogli da upravljaju mislima, počeo je da se ostvaruje.

Na konferenciji za medije, u Vašingtonu, prikazane su prve, takozvane ”bioničke“ veštačke ruke, koje su osobe sa invaliditetom pokretali mislima, kao što se to čini sa prirodnim rukama.

Da bi to postigli naučnici su tim pacijentima poput električara ”prevezali“ nerve, preusmerivši signale koji iz mozga idu ka mišićima. Ali, kako još nije konstruisan efikasan spoj izmedju nerava i električnih provodnika, naučnici su smislili neobičan mehaničko-električni ”interfejs.“

Dvema osobama, kojima su amputirane ruke do ramena, prevezali su nerve koji su nekada išli do mišića ruke na grudni, takozvani pektoralni mišić. Kada osoba sa invaliditetom pomisli na savijanje nepostojeće ruke u laktu, to dovodi do grčenja odredjenog dela pektoralnog mišića. Kada pomisli na stezanje šake, grči se drugi deo.

Na tako reinervisane delove pektoralnog mišića postavili su senzore, koji čitaju misli pretvorene u pokret i pretvaraju ih u električne impulse i sprovode u procesor u mehaničkoj ruci. Uz malo vežbanja, pacijenti su savladali ovu tehniku i na konferenciji za medije prikazali razne pokrete, mnogo glatkije od onih sa čisto mehaničkim protezama. Prirodnom rukom mogu da se izvedu 22 različita pokreta, dok bionička za sada ima samo četiri - rotaciju u ramenu, savijanje lakta, obrtanje šake i zglavku i zatvaranje, odnosno otvaranje šake. Naučnici sada rade na proširivanju tih sposobnosti.

Izvor: Glas Amerike

objavljeno: septembar, 2006.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.