Uz pomoć novog softvera osobe sa invaliditetom lakše će se koristiti kompjuterom, a smanjit će se i saobraćajne nesreće.

Softverski inžinjeri razvijaju novu tehnologiju koja bi mogla promijeniti način rada na kompjuterima. Umjesto uobičajenog korištenja tastature, korisnik bi komande mogao zadavati pogledom. Softver se već pokazao korisnim za osobe sa invaliditetom.

Treptanjem ili fiksiranjem pogleda, korisnik može birati ikone na ekranu.

Bilo za igranje neke interaktivne igrice ili za čitanje dokumenta, novi sistem mijenja način na koji se služimo kompjuterima, jer koristi tehnologiju upravljanja pogledom.

„Koristite oči za označavanje umjesto da samo gledate. U početku može biti malo zamorno, ali čim se naviknete, postaje mnogo lakše", kaže David Handerek, instruktor za korištenje navedenog softvera.

Veoma je značajno to što ova tehnologija pruža odlične mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

Treptaj oka umjesto klika

Softver se već koristi u katarskom Centru za pomoćne tehnologije „Mada“, gdje ljudi sa posebnim potrebama imaju besplatan pristup informatičkim tehnologijama.

Treptanjem ili fiksiranjem pogleda, korisnik može birati ikone na ekranu, što je slično dvostrukom klikanju kompjuterskim mišem.

"Kao što vidite, pristup kompjuteru znači pristup komunikaciji, pristup kontroli okoline i drugih aktivnosti. Mogućnosti su brojne", rekao je Anirban Lahiri iz Centra za pomoćne tehnologije „Mada“.

Sistem se može  koristiti i u automobilima, gdje otkriva pad koncentracije vozača.

Uređaj za kontrolu pogledom koristi kameru velike rezolucije sa dvije infracrvene zrake, koje prate kretanje oka i to prenose kompjuteru.

Inženjeri tvrde da je primjena ove tehnologije revolucionarna. Sistem se može  koristiti i u automobilima, kako bi se spriječile saobraćajne nesreće.

Prateći pogled vozača, sistem može otkriti pad koncentracije, pri čemu se oglašava alarm.

Izvor: Al Jazeera

Objavljeno: 14 maj 2012

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.