Amerikanka Keti Hačinson (59) već 15 godina je potpuno paralizovana nakon moždanog udara, a ovih dana se prvi put poslužila kafom bez pomoći svojih negovatelja. To joj je omogućila revolucionarna nova tehnologija, zasnovana na čipu sa 96 elektroda ugrađenom u oblast njenog mozga zaduženu za pokrete. Čip dešifruje moždane talase i u skladu sa njima preko kompjutera pokreće robotičku ruku, kojom Keti prvi put posle 15 godina može da obavlja najosnovnije svakodnevne operacije.

Keti Hačinson - uobičajene radnje poput pijenja kafe postale su ponovo moguće zahvaljujući novoj tehnologiji

Zahvaljujući ovoj revolucionarnoj tehnologiji, Hačinsonova je bila u stanju da prinese ustima i nagne flašicu sa kafom, koju je popila na slamčicu, da bi se nakon toga oduševljeno osmehnula.


- Osmeh na njenom licu je bio nešto što ja i moj tim nikada nećemo zaboraviti - kaže dr Laj Hohberg, inženjer i neurolog sa Univerzitata Braun i Medicinskog fakulteta Harvard (SAD), rukovodilac projekta koji ima za cilj da paralizovanima i osobama sa amputiranim udovima vrati samostalnost.

 

 


Gospođa Hačinson i još jedan pacijent, muškarac star 60 godina, takođe paralizovan nakon moždanog udara, dobrovoljci su koji su pristali da im u deo mozga za kontrolu pokreta bude eksperimentalno ugrađen čip “Brejngejt”, set elektroda veličine malog aspirina.

 

Kada neko do njih dvoje pomisli na pokret svoje ruke, elektrode primaju signal iz mozga i prenose ga kompjuterskom sistemu pomoću kabla “uključenog” u pacijentovo teme.

 

Kompjuter dešifruje signal i šalje informaciju zasebno montiranoj robotičkoj ruci, a ova, uz malo vežbe, čini pokret koji je pacijent zamislio.

 


Istraživanje finansiraju različite organizacije, kao što su vojska SAD, vladina služba za zdravstvena sitraživanja i Nemački aeronautički centar.


Uspešno služenje robotičkom rukom dvoje dobrovoljaca, detaljno prikazano u stručnom časopisu “Nejčer”, predstavlja kuluminaciju višedecenijskih istraživanja načina na koj mozak kontroliše ruke, a naučnici veruju da će uskoro biti konstruisana i ruka koja obavlja složenije zadatke.

 

Drugi ciljevi su bežični prenos signala, korišćenje ove tehnologije za pokretanje protetičkih ruku i nogu, a konačno i pacijentovih sopstvenih udova.

 

Signali koje prima čip ugrađen u mozak narednih godina će moći da se upotrebe i za obavljanje drugih funkcija, kao što su paljenje svetla, ovaranje vrata i vožnja invalidskih kolica.


VIDEO > Paralizovana žena pomera robotsku ruku svojim umom:

 

D. Milojković | 18. 05. 2012. | Foto: Nature

Izvor: Blic

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.