Tehnologija koja omogućuje Stephenu Hawkingu da govoriJedan od najvećih znanstvenika današnjice koji se bavi tumačenjem misterija svemira i fizike Stephen Hawking, proslavio je prije koji dan 70. rođendan, što predstavlja svojevrsni fenomen. Naime, još u dvadesetima mu je dijagnosticirana amitrofična lateralna skleroza, paralizirajuća bolest koja postepeno oduzima kontrolu nad mišićima, a zabilježeno je samo nekoliko slučajeva gdje su ljudi poživjeli više od deset godina nakon njene dijagnoze. Prije tri godine ostao je sasvim nepokretan, a već duže vremena s okolinom komunicira pomoću računalnog sintetizatora glasa.

Nažalost, bolest od koje pati profesor Hawking je nezaustavljiva i postepeno oduzima kontrolu nad svim mišićima. Zasada su mišići na licu jedini koje može donekle kontrolirati, ali ubrzo će morati pronaći neko novo rješenje jer je zbog uznapredovale bolesti sadašnji sustav postao vrlo spor, pa je brzina njegovog govora spala na jednu riječ u minuti. Iako se tehnologija koju trenutno koristi prilagođava, faza do koje se bolest razvila zahtjeva primjenu novih rješenja. Postoji već nekoliko ideja koje se razmatraju, a idu za time da se izbjegnu radikalne i invazivne metode poput kirurških zahvata. Moguća rješenja se nalaze u tehnologiji koja prati pokrete očiju, a tu su i sustavi koji bi skenirali aktivnosti mozga, za što već postoje razne tehnike.

Prepreke za nova rješenja

Čovjek koji se od 2006. godine brine o njegovom 'dobrom glasu' je Sam Blackburn, koji je za časopis New Scientist otkrio kako veliki profesor može govoriti. Prije svega, profesor Hawking koristi 'svoj' glas. Blackburn ima jedine dvije kartice na kojima je zabilježen Hawkingov glas, a potječu još iz 1980. godine. Pomoću njih hardverski dio opreme sintetizira ono što drugi mogu čuti. To su jedini primjerci kartica jer je tvrtka koja ih je proizvela odavno bankrotirala, pa više nitko ne zna kako točno funkcioniraju.

Do 1986. godine Hawking je koristio sustav za komunikaciju uz pomoć računala koje bi ponudilo na odabir riječi ili neka određena slova. Bila su osvijetljena na ekranu, a adekvatne su se birale pomoću prekidača. Kada se Hawking više nije mogao nimalo koristiti rukama, u naočale su mu ugradili sustav koji je pomoću infracrvenih zraka pratio kretanje mišića na obrazima.

Korištenje novog sintetizatora može biti pomalo problematično jer glas koji definira Stephena mora zvučati potpuno isto. Prepreka je i narav profesora koji nerado gleda na nove sustave kojima se mora prilagođavati. Prema Blackburnovim riječima, svaki puta kada ga pokušavaju upoznati s nekom novom tehnologijom, njegova brzina i vještina korištenja postojeće opreme izrazito se poboljša. Prvi sustav koji je Hawking koristio stalno se kvario, pa je Blackburn dobivao pozive za intervencijom i kasno u noć. Modernizirao ga je na način da je postepeno uvodio promjene, jer zahtjevniji sustavi na koje se profesor mora prilagođavati mogu dovesti do toga da u situacijama kada to najmanje bude poželjno ne može izraziti svoje potrebe.

Autor: I.J. | Photo: Flickr, 10.01.2012

Izvor: Dnevno.hr

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.