Robotičke noge za paraplegičare

Dva pronalazača sa Novog Zelanda su proizvela uređaj za koji tvrde da predstavlja prve na svetu robotičke noge koje mogu pomoći paraplegičarima da ponovo hodaju.

Ove bioničke noge je po prvi put javno testirao dvadesettrogodišnji Hayden Allen (na slici) kome je pre pet godina rečeno da nikada više neće hodati pošto je ostao paralizovan od struka na dole nakon nesreće sa motociklom. Allen je rekao da je iskustvo mogućnosti da ustane i hoda dok je privezan za svoje robotske noge bilo fantastično i da se ponovo osećao kao normalno ljudsko biće. On je rekao reporterima da će ovo takođe biti velika dobrobit na društvenom nivou, pošto će sada moći da razgovara sa svakim iz perspektive na koju je ranije bio navikao.

Pronalazači Richard Little i Robert Irving, dva škotska inženjera koja su emigrirala početkom devedesetih, na ovu ideju su došli pre sedam godina i potrošili su 10 miliona novozelandskih dolara (7.1 američkih) pokušavajući da je sprovedu u delo.

Pod nazivom Rex (robotički egzoskelet), ove noge su teške 38kg i njima se upravlja uz pomoć džojstika – a inspiracija za njihovo stvaranje potekla je od filma "Osmi putnik" u kome Ripley (koju igra Sigourney Weaver) ulazi u robotički egzoskelet da bi se borila protiv vanzemaljskog čudovišta.

Na svom sajtu, Rexbionics.com, ovi pronalazači kažu da je Rex "realna alternativa invalidskim kolicima, sa kojom može da se stoji i hoda". Ovaj uređaj omogućava korisniku da se penje i silazi niz stepenice, sedi, stoji, ide unazad, ustranu i, naravno, unapred – što ljudima u invalidskim kolicima koji žele da hodaju pruža priliku da čine upravo to. Međutim, uz ovakve mogućnosti ide i odgovarajuća cena – Rex košta 150.000 američkih dolara i trenutno se može nabaviti samo na Novom Zelandu, mada pronalazači tvrde da će se od sledeće godine prodavati i u ostalim krajevima sveta.

Firma Rex Bionics, koja trenutno zapošljava 25 mehatroničkih i softverskih inženjera, veruje da će potražnja nadmašiti ponudu za sledećih nekoliko godina, jer su već dobijali ponude u kojima im pojednici za njihov izum nude i do 250.000 dolara.

Izvor: Zika.rs

Objavljeno: 17 Jul 2010