Tretman električne stimulacije: Nepokretni Amerikanac stao na noge

Tretman električne stimulacije

Amerikanac koji je nakon udara automobila bio paralizovan od prsa na dolje pomoću tretmana električne stimulacije njegove kičmene moždine uspio je da vrati kontrolu i osjećaj u noge, prenosi Rojters.
Rob Samers (25), iz Oregona, kazao je da je "fantastičan osjećaj" to što može ponovo da stoji bez ičije pomoći.

On ponovo može da pokreće svoje nožne palce, kukove i zglobove, i hoda po pokretnoj traci uz pomoć.

Ipak prema stručnjacima, tretman se ne može smatrati lekom.

Rob je bio talentovani igrač bejzbola, i 2006. godine igrao za ekipu koja je osvojila College World Series. Tog ljeta je i doživio nesreću u kojoj je pretrpio oštećenje kičmene moždine.

Signali iz mozga koji su putovali kičmenom moždinom bili su blokirani i on paralizovan. Doktori su hirurškim putem ubacili 16 elektroda u njegovu kičmu.

Rob je trenirao danima pokušavajući da stoji i hoda, dok su ekektrični pulsevi slani u njegovu kičmenu moždinu.

Za nekoliko dana uspio je da stoji bez ičije pomoći, a kasnije je uspio da kontroliše svoje noge u kraćim periodima.

"Nismo mogli da vjerujemo", kazao je Redži Edgerton, profesor sa Univerziteta Kalifornija.

Rob je takođe vratio kontrolu nad mokraćnim mjehurom i probavnim traktom. On je kazao da su izuzetno dugi i naporni treninzi promijenili njegov život.

Nakon što je tretman stimulacije kičmene moždine kod Roba uspio, četiri nova pacijenta se spremaju za isti tretman, prenose američki mediji.

 

Objavljeno: 20.05.2011

Izvor: Vijesti online

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.