U Beogradu postoji 17 lokacija sa podzemnim prolazima, koji su osobama korisnicima kolica nepristupačniKako bi se omogućilo nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, koje je im je brojnim gradskim odredbama i zakonima “zagarantovano”, Sekretarijat za saobraćaj odvojio je deo budžeta za ugradnju platformi u podzemnim prolazima na Terazijama.

Pokretene platforme, koje su jedini način da se osoba koja koristi kolica “spusti” u prolaz i pređe ulicu, od koristi je i starijim osobama, trudnicama, kao i majkama sa kolicima.


- Zaključili smo da je najoptimalniji način rešavanja problema kretanja osoba sa invaliditetom na mestima gde postoje podzemni prolazi, ugradnja i postavljanje pokretnih platformi za nesmetani prelazak sa jedne na drugu stranu ulice. Sekretarijat za saobraćaj je obezbedio budžetsku podršku i uveliko odmakao u proceduri izrade neophodne dokumentacije za nabavku i ugradnju podizno-spuštajućih rampi u prolazima na Terazijama – kaže Dragan Vuković iz Sekretarijata za saobraćaj.

U Beogradu postoji 17 lokacija sa podzemnim prolazima, koji su osobama korisnicima kolica nepristupačni. Ideja projekta koji je Sekreterijat pokrenuo pod nazivom „Slobodno kretanje osoba sa invaliditetom u Beogradu“ jeste da se olakša kretanje, ne samo osobama sa invaliditetom, već svima kojima je kretanje iz bilo kog razloga otežano.

- Beograd je nepristupačan grad i sa arhitektonskim barijerama se srećemo na svakom koraku. Trotoari, nepristupačnost javnih objekata, prodavnice... Sve nas to sprečava da obavljamo normalno sve svakodnevne aktivnosti. Platforme u podzemnim prolazima su dobra inicijativa, ali ne treba zaboraviti da i kad pređemo ulicu moramo da se „borimo“ sa barijerama koje nas čekaju na drugoj strani – kaže Bojan M. navodeći da su platforme nešto što je prisutno u svim razvijenim prestonicama.

Za početak sedam platformi

Iz budzeta Grada obezbeđen je novac za nabavku i ugradnju sedam platformi u prolazima na Terazijama, a u planu je da se uz pomoć društveno-odgovornih kompanija takve platforme postave i u drugim podzemnim prolazima. Sekretarijat za saobraćaj planira da u narednih pet godina u sve podzemne pešačke prolaze ugradi podizno-spuštajuće platforme za osobe sa invaliditetom.

Izvor: Blic , Z. LAZAREVIĆ | 21. 06. 2010.

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.