Motorizovani uređaj RiVok omogućava paraplegičarima čak i da silaze i penju se uz stepeniceIzraelski inženjeri konstruisali su motorizovani uređaj koji omogućava paraplegičarima da hodaju. Konstruktori kažu da uređaj ima potencijal da i fizički i emotivno potpuno preobrati život teško hendikepiranim osobama.

Libanski hrišćanin koji živi u Izraelu, Radi Kajuf, paralizovan je dok je služio u izraelskoj vojsci i bio je vezan za invalidska kolica sve do pre dve godine, kada je počeo da vežba sa uređajem zvanim Ri-vok (ReWalk). Sada je glavni, kako sam kaže, "probni pilot" za kompaniju ARGO medikal teknolodžis.

Senzori pokreta u Ri-voku neprestano mere centar gravitacije njegovog tela i šalju signale u male elektromotore koji održavaju ravnotežu. Osnivač i direktor kompanije, Amit Gofer, došao je na ideju za uređaj kada je i sam posle jedne nesreće ostao nepokretan.

"Kad sam posle jedne nesreće 1997. ostao vezan za kolica počeo sam da se pitam kako da je to jedina opcija za paralizovane ljude", kaže Gofer.

Za konstruisanje prototipa bile su potrebne godine. Radeći kod kuće, uz pomoć prijatelja, Gofer je 2001. godine osnovao kompaniju ARGO. 2004. već je imao grupu paraplegičara koji su isprobavali uređaj. 2006. projekat je uključen u takozvani "inkubator programa", prestižnog izraelskog instituta Teknion, čiji inženjeri su pripremili uređaj za kliničko testiranje. Rezultat je bio motorizovani uređaj koji omogućava paraplegičarima da hodaju sa štakama.

Ri-vok omogućava hodanje, ustajanje i sedanje, penjanje uz stepenice i hodanje uz ili niz kosu ravan. Amit Gofer je ovako objasnio svoju viziju:

"Umesto da ujutro iz kreveta prelazi u kolica, paraplegičar će prelaziti u uređaj koji ga čeka na stolici. Moći će da ga nosi čitavog dana, kao odelo, da se penje uz stepenice ili kosu ravan, pa čak i da upravlja vozilom", kaže Gofer.

Sam Gofer ne može da koristi Ri-vok jer su mu paralizovane i ruke. Ali on kaže da uređaj može da promeni život hendikepiranim osobama.

"Kada naš probni pilot Radi hoda po raznim izložbama niko ga ne smatra hendikepiranom osobom. Kada stoji u redu u restoranu niko ne govori kao što govore mojoj supruzi: šta će on da jede? Jesam paralizovan, ali nisam glup. Nas često ignorišu jer smo niski. Nije lako biti odrastao, a imati visinu deteta", kaže Gofer.

Operativni direktor kompanije ARGO, Oren Tamari, kaže da njihov uređaj radi samo u simbiozi sa čovekom.

"Kada ima uređaj na sebi korisnik kontroliše sve njegove funkcije. Ako želi da hoda, pritiska dugme i mašina prelazi u mod hodanja. Ali ništa se ne događa sve dok ne izbaci štake napred i blago nagne telo. Senzor registruje taj nagib i mašina pravi jedan korak".

A evo šta o uređaju misli njegov "probni pilot", Radi Kajuf.

"Kada koristim Ri-vok imam osećaj da održavam svoje telo, kao kada stavim auto u garažu. Neprestano ga obnavljam i osećam se sjajno. Otkada koristim Ri-vok nemam dekubitus i od tada nisam išao u bolnicu", kaž Kajuf.

Konstruktori tvrde da svakodnevno stojanje i vežbanje paralizovanih udova doprinosi smanjenju urinarnih i kardio-vaskularnih problema koji se javljaju zbog dugotrajnog sedenja. Ali postoje i druge važne prednosti. Radi Kajuf opisuje svoj slučaj.

"Imam trogodišnju ćerku. Prvi put kada me je videla kako hodam ćutala je nekoliko minuta, a onda je rekla 'tata, pa ti si visok'. Imao sam osećaj da sam poleteo", kaže Kajuf.

Kompanija ARGO planira da počne da prodaje Ri-vok u drugoj polovini 2011. godine. U međuvremenu, njeni konstruktori rade na mehaničkom uređaju i za kvadriplegičare, odnosno osobe kojima su oduzete i ruke i noge.

izvor: Glas Amerike

Objavljeno: Novembar, 2010

video.{youtubejw autostart="false"}d_MeW5m7EdY{/youtubejw}

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.