Naučnici su uspeli da povrate osećaj dodira u veštačkim, bioničkim rukama kod dva pacijenta, što bi moglo da predstavlja veliki korak napred ka stvaranju osetljivih veštačkih ekstremiteta.

Nervni putevi kod ta dva pacijenta preusmereni su od ostataka amputiranih ruku ka grudima pacijenata, koji su posle te intervencije rekli da ponovo mogu da osete svoje ruke i šake, i to u grudima, preneo je BBC.

Kada je na grudi pacijenata stavljan neki predmet, oni su imali osećaj kao da taj predmet dotiče njihove ruke, navodi se u časopisu "Prosidings ov d nešnel akademi od sajansis", gde su rezultati i objavljeni.

Vodja istraživanja Tod Kuken iz Rehabilitacionog instituta u Čikagu rekao je da taj nalaz otvara mogućnosti da se ljudima kojima je amputiran neki ekstremitet vrati mogućnost osećaja u veštačkim rukama ili nogama, koje su im nadgradjene.

Kada bi pacijenti mogli i da osećaju veštačke ekstremitete, to bi značajno poboljšalo i njihovo prihvatanje takvih protetičkih pomagala, kao i funkcionalnost tih pomagala, navode istraživači.

Naučnici su već razvili bioničku ruku, koju pacijenti mogu da pokreću samo mislima i koja im omogućava da obavljaju neke radnje, poput slaganja odeće, hranjenja ili kupanja.

Elektrode prikačene za rame pacijenta sposobne su da detektuju poruke koje mozak šalje mišiću grudi, odakle se prosledjuju ruci.

Novi pomak koji su napravili istraživači omogućava da se obnovi i osećanje dodira, čiji nedostatak je najveći problem kod korišćenja veštačkih ruku.

Agencije

Izvor: Deutsche welle

objavljeno: novembar, 2007.

 

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.