Celodnevno sedenje je jako loše po zdravlje kao i stajanje u dužim vremenskim periodima, i za neke ljude, kao što su radnici na pokretnim trakama to može predstavljati opasnost po zdravlje. Zato je startap kompanija Noonee, sa sedištem u Cirihu, razvila Chairless Chair, stolicu koju možete nositi svuda sa sobom to jest na sebi.

U suštini to je par mehaničkih pantalona koje se mogu zaključati u mestu, a uz pomoć dugmeta ih uključujete i isključujete. Koriste bateriju od šest volti koja traje i do 24 sata. Chairless Chair deluje kao oklop koji radnici mogu da nose u svakom trenutku, a zatim jednostavno zaključaju u mestu i oslone se kada osete umor. Stolica zapravo ne dodiruje zemlju i koristi se sistemom imobilizacije kuka kako bi jednostavno preusmerila težinu na na zadnji deo cipela to jest pete, što očigledno ne smeta nosiocu kada nije u sedećem položaju, omogućavajući mu da hoda normalno ili čak trči. Stolica je zaposlenima u Audi fabrici koji su imali priliku da je isprobaju i testiraju olakšala posao, a istovremeno i poboljšava njihovo držanje i smanjuje napetost na nogama.

 

Ideja je došla od izvršnog direktora kompanije Noonee, Keith Gunura, dok je radio u Velikoj Britaniji u fabrici za pakovanje kada je imao 17. godina. “Stajanje satima uzrokuje mnogo poteškoća u donjim ekstremitetima, a većina radnika ima vrlo malo pauza i stolica nema, jer zauzimaju previše prostora”, rekao je Gunura za CNN. Chairless Chair je od aluminijuma i karbonskog vlakna (carbon fiber) i teži ispod tri kilograma, a težina je raspoređena u donjem delu tela. To znači “apsurdno mala količina napora je potrebna da bi se stolica nosila svuda gde idete”. Izum u ovom obliku je svakako koristan za radnike u fabrici, i možemo samo da zamislimo još veći opseg njegove primene da je motorizovan.

Izvor: Gizmodo

Preuzeto sa: PC Press-a, https://pcpress.rs/uz-bionicke-pantalone-stolica-je-uvek-uz-vas/

Objavljeno:

 

Sve cene se za kupce iz Srbije obračunavaju u dinarima po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan izdavanja predračuna. PDV se dodatno obračunava. Gloria Ferrari doo maksimalno koristi sve svoje resurse da Vam svi artikli na sajtu budu prikazani sa ispravnim nazivima, opisima, fotografijama i cenama, ali nažalost ne možemo garantovati da su svi podaci na sajtu u potpunosti ispravni. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru. Tačne podatke sa rokovima isporuke dobijate u predračunu. Zadržavamo pravo promene cena svih proizvoda i usluga, bez prethodne najave na sajtu.