Upoznavanje sa produkcijom zvučnih knjiga u DAISY formatu u Torontu

dipl. ing Nebojša Marković u U okviru projekta digitalizacije biblioteke Saveza slepih Srbije koja poseduje veliki broj naslova u audio formatu na audio kasetama, dipl. ing Nebojša Marković je sa delegacijom Saveza slepih Srbije boravio u Torontu u maju 2004.

Cilj boravka je bio upoznavanje sa tehnološkim dostignućima koja primenjuje Kanadski institut za slepe CNIB (Canadian Institute for the Blind) i uopšte o tehnologiji za slepe koja se koristi u Kanadi.

Kanadski nacionalni institut za slepe je vodeći u svetu u pružanju rehabilitacionih i bibliotečkih usluga i na tim poljima radi već više od 90 godina. 

Kanadski institut za slepe se pripremao da od 1. jula 2004., potpuno prestane da proizvodi knjige i časopise na audio kasetama. Sve nove knjige i časopisi se sada proizvode isključivo u digitalnom DAISY formatu. Dodatne informacije o tome na njihovom web sajtu.

Takođe smo obišli i Resursni centar za adaptivne tehnologije fakulteta za Informatiku Univerziteta u Torontu i jednu vrlo dobro snabdevenu prodavnicu pomagalima za slepe i slabovide.

 

 

U Resursnom Centru - pomagala svuda

 U prodavnici pomagala za slepe i slabovide
 U konzulatu naše zemlje u Torontu.