SARA - uređaj za skeniranje i čitanje za slepe

SARA se više ne proizvodi.Starija gospođa skenira knjigu na SARI

Freedom Scientific-ova SARA ™ (Scanning and Reading Appliance - uređaj za skeniranje i čitanje - skener koji čita i govori) je pristupačna i jednostavna za korišćenje. Odlično je rešenje za sa slabovide, slepe ili gluvo-slepe. SARA omogućava čitanje raznih štampanih materijala, uključujući knjige, dokumenta, poštu, novine, časopise, i drugo. Koristeći tehnologiju za prepoznavanje teksta (Optical Character Recognition - OCR), SARA prepoznaje tekst, prevodi ga u govor, a zatim pročita naglas.

SARA se jednostavno primenjuje i pored naprednih tehnologija koje koristi.

Za slabovide koji imaju malo ili nimalo iskustva u korišćenju računara SARA je dobro rešenje za čitanje sitnog teksta. Stavite knjigu na SARA-u, pritisnite dugme za skeniranje, i ona čita, ispravlja štamparske greške i govori vam tekst. SARA može da čita neprestanoi, red po red ili reč po reč. Ako ne razumete neku reč, SARA je može spelovati. Možete čitanje, kada je potrebno, prekidati (pauzirati), premotati unapred ili u nazad. Dugmad za upravljanje su velika i u raznim bojama i lako se prepoznaju.

Za slepe i gluvo-slepe ima dodatne opciju - podršku na Brajevom pismu (Brajevoj azbuci). Jednostavno se priključuje neki od prenosnih Brajevih redova (displeja), - kao što su Focus ili PAC Mate™ Brajevi redovi, - na USB port SARA-e, i svaki skenirani dokument se može pročitati na Brajevom pismu (Brajevoj azbuci).

Prilikom skeniranja dokumenata može se postaviti kontrast za poboljšavanje skeniranja i tačnosti čitanja.

Birate za čitanje glasove koji vam najviše odgovaraju - one koji su najprirodniji - birate boju i dubinu glasa kako bi vam čitanje bilo što prijatnije. SARA ima ugrađena 36 muških i ženskih glasova na 35 jezika plus 16 narečja.

SARA može da reprodukuje većinu audio formata, uključujući Digitalni dostupan informacioni sistem (Digital Accessible Information SYstem - DAISY) - formatizovani izgovor knjiga za sliepe, pa čak i dolazi s početnom bibliotekom od 100 klasičnih audio knjiga!

Slabovidi mogu priključitii SARA-u na monitor i dobiti šareni, veliki tekst na ekranu koji nadopunjuje glas koji čita. Može se birati između 35 kombinacija boja teksta i pozadine na monitoru za najčitkiji izgled. Prilagođavaju se još i vrsta, veličina i razmak između slova. Nova opcija osvetljavanja teksta koji se čita pomaže da se prati teksta na monitoru koji upravo čita SARA-in glas.

SARA može da prepozna i neke novčanice (sve Severnoameričke i Kanadske).

Poreklo USA, cena
- SARA Scanning and Reading Appliance: 2600 USD + PDV (ako se placa)
u Srbiji u dinarima

Dodaci:

SARA User Guide (PDF)

Glasovi za SARA-u i podešavanja

SARA data sheet (PDF)

PDF data sheet kao Zip file -za preuzimanje i snimanje

Glasovi koje korsti SARA:

Linkovi ispod pokreću MP3 plejer u posebnom prozoru. MP3 plejer će raditi onako kako je podešen na lokalnom računaru.
Napomena: Trenutno SARA nema srpskih glasova (vidi Softverska alternativa za SARA-u).

Karakteristike SARA-e

 • Tasteri za navigaciju SARA-eNavigation keys are large, colorful, and have tactile symbols, making them easy to find. With simple arrow keys, the user can read a word or a line at a time, fast forward, rewind, and move up and down a scanned page
 • To quickly recall a button's function, just press the Help button, and then press any other key. SARA speaks the button's function
 • The speech rate and volume are simply adjusted with easy-to-find and use toggle buttons with raised symbols
 • Choose the human-sounding reading voice of your preference. SARA's RealSpeak® DirectSolo voices are more diverse and pleasant than ever
 • SARA supports scanning and reading in multiple languages: U.S. English, British English, Australian English, Indian English, Belgian, Dutch, Brazilian Portuguese, Danish, Continental French, Canadian French, German, Czech, Italian, Norwegian, Polish, Portuguese, Russian, Castilian Spanish, Basque, Turkish, Greek, and Swedish. Go to the sound files to hear audio samples of some of the SARA voices

  Upravljački panel SARA-e

 • Use the built-in CD drive for playing books saved on disk or to save documents and books of your own to CD
 • Front mounted stereo speak ers
 • Front audio jack for stereo headphones
 • Rear power jack
 • Built-in microphone
 • Size: 20 in. x 3.5 in. x 12 in. (50.8 cm. x 8.89 cm. x 30.48 cm.)
 • Approximate weight: 18 lbs. (8.16 kg.)
 • 100 - 240 volt power

 

 

 

Softverska alternativa za SARA-u

Zbog nedostatka srpskih glasova u SARA-i nudimo softversku alternative:

1. za slepe osobe

Cena paketa je 1250 EUR + pdv (ako se plaća)
u Srbiji u dinarima.
U cenu su uračunate Professional verzije svih programa.

2. za slabovide osobe

Cena paketa je 875 EUR+ pdv (ako se plaća)
u Srbiji u dinarima.
U cenu su uračunate Professional verzije svih programa.

3. za slepe i slabovide osobe

Cena paketa je 1500 EUR + pdv (ako se plaća)
u Srbiji u dinarima.
U cenu su uračunate Professional verzije svih programa.

Programski paket se mora instalirati na PC računar sa Windows operativnim sistemom i zaheteva skener. Potrebno je da korisnik ume da koristi računar.

Nedostaci programskog paketa "Skener koji čita i govori" za slepe osobe

Osnova mu je čitač ekrana (screen reader)što daje prednosti, ali i nedostatke ovakvog rešenja:

 • rukovanje softverskim paketom je komplikovanije od rukovanja hardverskim paketom - SARA-om. Zahteva od korisnika da poznaje osnovno korišćenje računara i osnovni rad sa čitačem ekrana.
 • SARA kompaktan i lako prenosiv uređaj. Softverski paket zahteva skener i PC računar (to može biti i neki prenosni računar - notebook ili netbook), što ga čini manje kompaktnim i prenosivim.
 • zahteva održavanje računara.

Prednosti programskog paketa "Skener koji čita i govori" za slepe osobe

Računar sa čitačem ekrana JAWS, isintetizatorom govora za srpski jezik AnReader omogućava slepim i slabovidim osobama da koriste računar potpuno ravnopravno sa osobama koje vide, sa izuzetkom nekih multimedijalnih sadržaja. To znači da slepa osoba može da:

 • koristi MS Office: čita i piše tekstualna dokumenta (Word, Notepad), radi sa tabelama (Excel), prezentacija (PowerPoint) i drugo,
 • koristi e-mail i mailing liste,
 • koristi internet: pretražuje, čita. Dobri poznavaoci mogu i da prave i održavaju web sajtove.
 • koriste računar i internet za druge vidove komunikacije i zabavu: VoIP (skype), socijalne mreže (facebook), youtube, razne forume.

Dodatni softver za optičko prepoznavanje znakova (Optical Character Recognition) FineReader omogućava da se skeniraju dokumenta (i knjige) štampani na papiru, prevedu u računarski čitljiv tekst. Ovako dobijeni tekst se može snimiti u fajl ili direktno "čitati naglas".

 

Tema/slično: asistivne tehnologije / pomagala za slepe i slabovide osobe, skener koji čita za slepe i slabovide osobe, govorni program za slepe osobe, sintetizator govora, čitač ekrana (screen reader), tehnologija optičkog prepoznavanja teksta (optical character recognition - OCR)

Povezani tekstovi: govorni sintetizator, sintetizator govora, govorna sinteza, tts (text-to-speach), OpenBook softver-program za skeniranje i čitanje za slepe