Otvorena prva Taktilna galerija u Zagrebu

U sastavu Moderne galerije u Zagrebu otvorena je prva taktilna galerija, namenjena slepim i slabovidim osobama, čiji je cilj predstaviti nekoliko kapitalnih dela hrvatske umetnosti.

Autorka projekta i postave prve izložbe je istoričarka umjetnosti Nataša Jovičić, koja je istakla kako je namera Galerije da se putem dodira i zvuka slepim i slabovidim osobama predstavi nekoliko kapitalnih dela hrvatske moderne umetnosti.

U prvoj postavi na samom otvarenju slepe i slabovide osobe mogle su osetiti Portret sa psom Miroslava Kraljevića, te skulpture Branimira Deškovića, najpoznatijeg hrvatskog animalista, skulpturu Psa i umanjenu skulpturu bana Jelačića autora Antuna Dominika Fernkorna.

Recenzentica izložbe, istoričarka umetnosti Leonida Kovač istakla je kako je taj projekat veliki izazov u našoj muzejskoj i galerijskoj delatnosti, veliki civilizacijski pomak u našoj praksi i način da se slepe i slabovide osobe putem zvuka, odnosno audiovodiča i dijagrama ispisanog na Brajevom pismu mogu približiti umetničkom delu.

Nataša Jovičić je istakla kako će se svaka tri meseca menjati postav izložbe za slepe te pozvala savremene likovne umetnike da svoja dela doniraju Modernoj galeriji, kako bi se na taj način mogle s njima upoznati i slepe i slabovide osobe.

Direktorka Moderne galerije u Zagrebu Biserka Rauter Plančić predstavila je 20 novih akvizicija u stalnom postavu Moderne galerije.

Među njima su četiri vrhunska dela hrvatskog slikara Lea junek, koji je dugi niz godina delovao u Francuskoj, a njegova dela su dospela u Galeriju, rekla je, zahvaljujući donaciji umjetnikovih naslednika.

U novom postavu su i dela vajara Dalibora Stošića, Matka Mijića, Dimitrija Popovića, Ante Jerkovića, Mladena Pejakovića, Ivana Picelja, Tihomira Lončara, Josipa Zankijem i drugih.

Otvorenju u Modernoj galeriji prisutni su bili, među ostalima, ministar kulture Božo Biškupić i saborski zastupnik, predsednik Odbora za kulturu, nauku i sport Petar Selem.

Izvor: www.net.hr

objavljeno: jul 2009.

video (novatv.hr):

 

....