Slepi čovek gleda pomoću jezika

Krejg Landberg Krejg Landberg

Britanski vojnik koji je izgubio vid u Iraku trenutno uči da "gleda" pomoću jezika, zahvaljujući novoj, revolucionarnoj napravi, piše "Skaj njuz".

Krejg Landberg (24), koji je oslepeo u granatnom napadu pre tri godine, prvi je britanski vojnik koji je testirao sistem "BrejnPort".

Naprava sadrži mali, četvrtasti deo koji počiva na jeziku i konvertuje slike sa video kamere, ugrađene u naočarima, u signal koji stimuliše elektrode na četvrtastom delu.

Mašina vredna 10.000 funti radi na principu zamene čula.

Mozak prepoznaje da signali koji stimulišu jezik nemaju ništa sa ukusom i upravlja ih u vizuelni centar u mozgu na obradu. Mozak je potom u stanju da protumači sliku, dajući Krejgu vid, iako neusavršen.

Krejg smatra da je ova naprava fantastična. "U šta god da kamera gleda, ja mogu da osetim sliku na svom jeziku", rekao je on.
Ovaj sistem omogućio mu je da "vidi" slova u prvom redu na testiranju kod očnog lekara.

"Mogao sam da osetim jezikom da je prvo slovo bilo 'A', a onda sam se prebacio na sledeće. Bilo je neverovatno. Potom sam odšetao niz hodnik i mogao sam da izađem kroz vrata, da prođem pored zidova i ljudi koji mi dolaze u susret", istakao je Krejg.

"Ja sam realista. Znam da mi ovo neće vratiti moj vid, ali je možda druga najbolja stvar", dodao je on.


Izvor: M.Milikšić/Blic online | 16. 03. 2010. - 12:51h | Foto: AFP

Vojnik iz Liverpula, koji izgubio vid tokom raketnog napada u Iraku, nedavno je dobio spravu koju mu omogućava da ’vidi’ uz pomoć jezika. Aparat nalik na lizalicu omogućava mu da vizuelizuje oblike, čita reči i hoda bez pomoći.

Kreg Landberg (24) oslepeo je 2007. godine tokom patrole drugog bataljona Vojvode od Lankastera u Basri. Ministarstvo odbrane odabralo ga je za testiranje ’BrainPort’-a, minijaturne video kamere i opreme sa senzorima, koja bi mogla da bude revolucionarna u lečenju slepih pacijenata, piše ’Guardian’.

Ova sprava radi tako što konvertuje vizuelne slike u seriju električnih pulseva povezanih sa jezikom. Različite jačine i i modeli peckanja omogućavaju korisniku da napravi sliku o okolini i da se sam kreće i zaobilazi objekte. Sprava se sastoji od male video kamere zakačene za par naočara za sunce. Žicama je povezano sa plastičnim senzorom nalik na lizalicu, koji korisnici stavljaju na jezik, kako bi primili električne impulse.

’Imam osećaj kao da ližem bateriju od devet volti’ kaže Landberg. On dodaje da mu je ova naprava potpuno promenila život, iako je tek prototip. ’U šta god da kamera gleda, ja mogu da osetim sliku na svom jeziku. Mogu odmah da prepoznam i podižem predmete, dok sam ranije tumarao okolo’.

Ministarstvo odbrane plaća ovu spravu 18 000 funti, a dizajneri planiraju da poboljšaju prototip, kako bi u budućnosti oobezbeđivao jasniju sliku

SrbijaNet | 17 mart 2010

Tema: Slepi i slabovidi, nove tehnologije/pomagala za slepe i slabovide osobe