S veštačkom nogom ide na skijanje i može da vozi bicikl

Metju Njuberi je izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći, ali on nema problema kada želi da se popne na merdevine i skele na nekom od svojih gradilištaMetju Njuberi je izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći, ali on nema problema kada želi da se popne na merdevine i skele na nekom od svojih gradilišta. On je prvi Britanac koji je opremljen poslednjim bioničkim ekstremitetima i kaže da je njegov život potpuno drugačiji.

MEDICINA - On čak sada može da skija, vozi bicikl, igra golf, ali i da hoda unazad.

„S mojom starom nogom stalno sam se saplitao, a sada mogu da se penjem i uz stepenice, hodam prirodnije i mnogo sam sigurniji. Ali najbolje od svega je što nisam umoran sve vreme. Vratio mi se moj nekadašnji život. Mogu da izađem na piće i večeru i da ostanem do kasno bez osećaja iscrpljenosti“, rekao je Njuberi.

On je, kako kaže, veoma srećan sa svojom supernogom koja, tvrdi, bolje funkcioniše od desne noge, koju je u nesreći 1997. godine povredio ali su ostale trajne posledice. Metju je imao 15 godina kada je preživeo saobraćajni udes, posle kojeg je 15 meseci bio u bolnici.

Sve mu je mnogo lakše sada, čak i prelazak ulice za njega je mnogo lakši.
Sada sam u mogućnosti da šetam, vozim i upravljam životom.

Njegov protetičar Ričard Niven kaže:

„Veoma je ohrabrujuće videti Metjua kako se dobro snalazi s novim kolenom i mi ćemo posmatrati njegovo napredak s velikim interesovanjem.“

Izvor: 24 sata,

Objavljeno: 11.11.2011.