„Liftovi“ za lakši prolaz do druge strane ulice u kolicima

 

U Beogradu postoji 17 lokacija sa podzemnim prolazima, koji su osobama korisnicima kolica nepristupačniKako bi se omogućilo nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, koje je im je brojnim gradskim odredbama i zakonima “zagarantovano”, Sekretarijat za saobraćaj odvojio je deo budžeta za ugradnju platformi u podzemnim prolazima na Terazijama.

Pokretene platforme, koje su jedini način da se osoba koja koristi kolica “spusti” u prolaz i pređe ulicu, od koristi je i starijim osobama, trudnicama, kao i majkama sa kolicima.


- Zaključili smo da je najoptimalniji način rešavanja problema kretanja osoba sa invaliditetom na mestima gde postoje podzemni prolazi, ugradnja i postavljanje pokretnih platformi za nesmetani prelazak sa jedne na drugu stranu ulice. Sekretarijat za saobraćaj je obezbedio budžetsku podršku i uveliko odmakao u proceduri izrade neophodne dokumentacije za nabavku i ugradnju podizno-spuštajućih rampi u prolazima na Terazijama – kaže Dragan Vuković iz Sekretarijata za saobraćaj.

U Beogradu postoji 17 lokacija sa podzemnim prolazima, koji su osobama korisnicima kolica nepristupačni. Ideja projekta koji je Sekreterijat pokrenuo pod nazivom „Slobodno kretanje osoba sa invaliditetom u Beogradu“ jeste da se olakša kretanje, ne samo osobama sa invaliditetom, već svima kojima je kretanje iz bilo kog razloga otežano.

- Beograd je nepristupačan grad i sa arhitektonskim barijerama se srećemo na svakom koraku. Trotoari, nepristupačnost javnih objekata, prodavnice... Sve nas to sprečava da obavljamo normalno sve svakodnevne aktivnosti. Platforme u podzemnim prolazima su dobra inicijativa, ali ne treba zaboraviti da i kad pređemo ulicu moramo da se „borimo“ sa barijerama koje nas čekaju na drugoj strani – kaže Bojan M. navodeći da su platforme nešto što je prisutno u svim razvijenim prestonicama.

Za početak sedam platformi

Iz budzeta Grada obezbeđen je novac za nabavku i ugradnju sedam platformi u prolazima na Terazijama, a u planu je da se uz pomoć društveno-odgovornih kompanija takve platforme postave i u drugim podzemnim prolazima. Sekretarijat za saobraćaj planira da u narednih pet godina u sve podzemne pešačke prolaze ugradi podizno-spuštajuće platforme za osobe sa invaliditetom.

Izvor: Blic , Z. LAZAREVIĆ | 21. 06. 2010.